hrv | eng

natrag na "usluge"

Psihoanaliza je najintenzivniji oblik liječenja razgovorom, osnovana od Sigmunda Freuda pred 100 godina ali se kroz vrijeme neprekidno i radikalno razvijala. Pacijenti pohađaju tri do četiri seanse tjedno koje traju 45 minuta, tijekom nekoliko godina, radeći zajedno sa svojim psihoanalitičarem na otkrivanju i istraživanju nesvjesnih konflikata u osjećajima i fantazijama koji su zapravo korjen njihovih simptoma i teškoća.

Psihoanalitička teorija smatra da u stvaranju osobnosti ne sudjeluju samo genetski i konstitucionalni faktori. Drugi važni faktori su iskustvo rođenja, rani odnosi s roditeljima, seksualnost, ljubav i mržnja, gubitak i smrt. Ova važna iskustva proživljena u najbližim odnosima unutar obitelji, stvaraju pečat u mišljenju, osjećajima i fantazijama, a što modelira odnose s drugim ljudima. Upravo ti nesvjesni mehanizmi u odnosima s drugima su u korjenu problema zbog kojih se traži pomoć.

Redovite seanse u psihoanalizi stvaraju uvjete i postavke (okružje, milje) u kojim će se nesvjesni mehanizmi dovesti do svjesnosti i biti prorađeni u cilju promjene. Odnos s analitičarem je pod snažnim utjecajem pacijentova nesvjesnog ponašanja i ono postaje centralno područje proučavanja. Novo svjetlo biva bačeno na obrasce pacijentova ponašanja u trenutku odvijanja seanse.

Psihoanalitički rad je dug i zahtjevan kako za pacijenta tako i za analitičara. Ukoliko je uspješna, analiza će biti jedinstveno iskustvo koje vodi razvoju kvalitetnijih odnosa, kreativnosti i zadovoljstva u radu. Uspjeh ovisi o pacijentu i analitičaru i kvaliteti njihova zajedničkog rada.