hrv | eng

natrag na "usluge"

Kao što odrasla osoba može imati psiholoških problema, bilo trajne ili prolazne naravi, tako i djeca i adolescenti u svom psihološkom razvoju mogu naići na određene stepenice koje je teže preći. Ponekad je to roditelj koji zamijeti problem i želi se savjetovati o načinu ophođenja s djetetom, o ozbiljnosti tih smetnji, uopće o potrebi da krene s djetetom negdje na terapiju i o mnogo drugih stvari vezanih za prisutan problem. Kod djece i adolescenata teže je prepoznati radi li se o prolaznoj, tzv.razvojnoj teškoći ili je ona trajne naravi. Ponekad vrlo ozbiljna klinička slika može se pokazati samo adolescentnom krizom koja je bila u cilju odrastanja i stvaranja vlastitog identiteta djeteta. Ponekad vrlo blaga klinička slika govori o ozbiljnim teškoćama koje bi se mogle zadržati čitavog života. U tom smislu dobro je savjetovati se sa stručnom osobom kako bi se pravovremeno moglo intervenirati i popraviti ono što je moguće.

Adolescenti ponekad sami žele savjet i razgovor o svojim psihološkim zbivanjima. Nije jednostavno sve dijeliti s roditeljima. Jer u toj dobi upravo ljubav prema njima i još jaka potreba za njima, otežava adolescentu prirodni poriv da se od roditelja odvoji. Osoba izvan obitelji, u ovom slučaju terapeut, pomaže adolescentu da ublaži intenzitet osjećaja ljubavi i ljutnje prema svojim roditeljima, najvažnijim figurama u svom životu i lakše prebrodi taj burni period.

Roditelji adolescenata nisu u ugodnoj ulozi. Koliko god da sami adolescenti znaju imati teško odrastanje, to ni roditeljima nije nimalo lakše. Povremene intervencije i stručna pomoć mogu olakašti obiteljske krize i bolnost te psihološke separacije koja je nužna da bi se dijete osamostalilo.

Roditelji malene djece često brinu o neobičnostima ponašanja svog djeteta. Ukoliko su pojedine faze odrastanja djeteta prenaglašene, možda opterećene i roditeljskom anksioznošću, to može postati problem. Savjet i upoznavanje što leži iza pojedine razvojne faze djeteta, može roditelja osloboditi straha ili mu ukazati da je pravo vrijeme za privremenu stručnu pomoć.